Όλα τα Άρθρα

Όλα τα Άρθρα

ΟΙ ΤΣΑΝΤΕΣ DIOR ΤΩΝ 57$ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2022/2464

ΟΙ ΤΣΑΝΤΕΣ DIOR ΤΩΝ 57$ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2022/2464

ΟΙ ΤΣΑΝΤΕΣ DIOR ΤΩΝ 57$ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2022/2464

25 Ιουλ 2024

Οι τσάντες Dior αποτελούν σύμβολο πολυτέλειας και υψηλής δεξιοτεχνίας. Ωστόσο, πρακτική του διάσημου brand, που ανήκει στον όμιλο LVMH, ο οποίος και το 2022 δημοσίευσε την Έκθεση Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ευθύνης...


Οι τσάντες Dior αποτελούν σύμβολο πολυτέλειας και υψηλής δεξιοτεχνίας. Ωστόσο, πρακτική του διάσημου brand, που ανήκει στον όμιλο LVMH, ο οποίος και το 2022 δημοσίευσε την  Έκθεση Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ευθύνης (περισσότερες πληροφορίες εδώ), φαίνεται ότι δεν συνάδει με τις αρχές του LVMH.

Μετά από έρευνα της Εισαγγελίας του Μιλάνου, απεδείχθη ότι εταιρίες κινεζικής ιδιοκτησίας στην Ιταλία που προμήθευαν και παρήγαγαν  προϊόντα πολυτέλειας για τη Dior. Tο brand πουλούσε τις τσάντες για 2.780$ ενώ το κόστος παραγωγής υπολογιζόταν στα 57$. Το εργατικό δυναμικό εργαζόταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς κανένα μέτρο για την ασφάλεια ζωής και υγείας τους και φυσικά χωρίς να λαμβάνουν την αμοιβή που τους αναλογεί για την σκληρή δουλειά τους. Αποδεικνύεται ότι αυτή ήταν συνήθης πρακτική του πολυτελούς brand και όχι μεμονωμένο περιστατικό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Dior καταδικάστηκε σε δικαστική διαχείριση για ένα έτος, με την ετυμηγορία περί εκμετάλλευσης και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Με τη σειρά της, η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (AGCM), προχώρησε σε ξεχωριστή έρευνα για τυχόν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από τη μεριά της Dior, λόγω ακριβώς αυτών των παράνομων συνθηκών που επικρατούσαν στα εργαστήρια, που προμήθευαν αυτές τις τσάντες (περισσότερα για την υπόθεση Dior πατήστε εδώ και εδώ).

Οι πρακτικές αυτές έρχονται επίσης σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της  ΟΔΗΓΙΑΣ(ΕΕ) του 2022/2464 του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Δεκεμβρίου 2022 όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες ή αλλιώς Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)(περισσότερα εδώ). Η Οδηγία έχει εφαρμογή σε σχεδόν 50.000 εταιρίες, οι οποίες θα υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Υποβολής Έκθεσης Βιωσιμότητας, γνωστό ως ESRS (European Sustainability Reporting Standard). Η υποβολή εκθέσεων δεν αφορά μόνο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στο κλίμα και στην κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 7 Φεβρουαρίου 2024 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με οδηγία που αφορά τις προθεσμίες για την έγκριση προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για ορισμένους τομείς και για ορισμένες εταιρείες τρίτων χωρών, και με την οποία τροποποιείται η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD). 

Το πρώτο πρότυπο του ESRS υιοθετήθηκε στις 31 Ιουλίου 2023 και εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2023 και δεν αφορά ένα συγκεκριμένο κλάδο (sector agnostic) ,αλλά όλες τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στη CSRD. Όλα αυτά τα νέα πρότυπα είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου 2024.

Η οδηγία που συμφωνήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2024 από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την έγκριση των νέων προτύπων ESRS  έως τις 30 Ιουνίου 2026. Αυτή η αναμονή θα επιτρέψει στις εταιρείες να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της πρώτης δέσμης προτύπων ESRS και  περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξη τομεακών προτύπων βιωσιμότητας, καθώς και προτύπων για συγκεκριμένες εταιρείες χωρών εκτός ΕΕ. Χρόνος εφαρμογής για τις εταιρείες των τρίτων χωρών θα παραμείνει το οικονομικό έτος 2028, όπως προβλέπεται στην οδηγία CSRD.

Συμπερασματικά, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε σημαντικά βήματα στο κομμάτι της βιωσιμότητας και της εταιρικής συμμόρφωσης, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα  παραβάσεις της ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2022/2464 όχι μόνο σε εταιρίες fast-fashion, αλλά και σε πολυτελείς οίκους μόδας. Για το λόγο αυτό, οι εταιρίες πρέπει να αναλογιστούν πρακτικές και μεθόδους σύμφωνες με την παραπάνω οδηγία, δίχως να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων και δίχως σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες