14 Μαΐ 2025
Η Ελλάδα αυστηροποιεί τη νομοθεσία για την ψηφιακή πειρατεία με τον Νόμο 5179/2025, επιβάλλοντας πρόστιμα σε χρήστες και επιχειρήσεις. Δείτε τι αλλάζει!
Η Ελλάδα, με τον Νόμο 5179/2025 (ΦΕΚ Α’ 26/20.02.2025), εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Πλέον, το πλαίσιο γίνεται πιο αυστηρό, όχι μόνο για όσους διαχειρίζονται ή διακινούν παράνομα ψηφιακό περιεχόμενο, αλλά και για τους ίδιους τους χρήστες που το καταναλώνουν.
Συγκεκριμένα, ο νόμος καλύπτει όλο το φάσμα της παράνομης χρήσης ψηφιακού περιεχομένου:
Από χρήστες που παρακολουθούν streaming σε μη αδειοδοτημένες πλατφόρμες,
Μέχρι επιχειρηματίες που προβάλλουν περιεχόμενο σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια.
Η καινοτομία του νομοθετήματος είναι ότι εξισώνει πλέον την "παθητική" παρακολούθηση με την ενεργή παραβίαση, επιβάλλοντας κυρώσεις ακόμα και στον τελικό θεατή.
Με βάση το Νόμο 5179/2025 (ΦΕΚ Α΄/26/20-2-2025), οι διοικητικές κυρώσεις είναι αυστηρές και σε διαβαθμίσεις καθώς:
Ιδιώτες που αποκτούν πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο αντιμετωπίζουν πρόστιμο 750 ενώ σε περίπτωση υποτροπής το ποσό ανέρχεται ως τα 1.500€.
Επιχειρήσεις που κάνουν δημόσια προβολή πειρατικού υλικού τιμωρούνται με 1.500 ευρώ και έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.
Παραβάτες με σκοπό εμπορική εκμετάλλευση αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 ευρώ, τα οποία διπλασιάζονται στις 10.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.
Στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, οι αρμόδιες αρχές αποκτούν ενισχυμένα μέσα για τον εντοπισμό παραβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Πλέον, η ταυτοποίηση των χρηστών βασίζεται στη συσχέτιση των IP διευθύνσεων με τον ΑΦΜ, μέσω των δεδομένων που τηρούν οι πάροχοι διαδικτύου.
Επιπλέον, ένα βασικό εργαλείο που επιστρατεύεται πλέον κατά της πειρατείας είναι η εφαρμογή του “δυναμικού αποκλεισμού” (dynamic blocking). Πρόκειται για διαδικασία κατά την οποία η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που διανέμουν ή προβάλουν παράνομα περιεχόμενο, διακόπτεται εντός μόλις 30 λεπτών από τον εντοπισμό της παραβίασης.
Την ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτών των αποκλεισμών φέρουν από κοινού η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) και η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης θεσμικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας. Σημειώνεται ότι, εάν μια ιστοσελίδα τροποποιήσει τη διεύθυνση IP ή το όνομα χώρου (domain) της, ο μηχανισμός αποκλεισμού ενεργοποιείται εκ νέου, εξασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη παρακολούθησή της και την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης.
Με άλλα λόγια, ακόμη και αν η πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο γίνεται μέσω VPN, δεν αποκλείεται ο εντοπισμός του χρήστη, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα νομικά και τεχνικά μέσα.
Στη συνέχεια όσον αφορά την εφαρμογή και την εποπτεία της νέας νομοθεσίας, αρμόδιες για τον έλεγχο του Ν. 5179/2025 και την επιβολή των κυρώσεων είναι:
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
Η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς
Οι Αστυνομικές, Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές
,οι οποίες αρχές μετά τη διαπίστωση της παράβασης ενημερώνουν τους δικαιούχους μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Μετά τη ψήφιση του ως άνω νόμου , αναμένεται και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιήσει επί της ουσίας τη διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής προστίμων στους τελικούς χρήστες.
Εν κατακλείδι, ο Νόμος 5179/2025 φέρνει μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ψηφιακή πειρατεία στην πράξη. Καθώς η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή των κυρώσεων σε χρήστες, είναι κρίσιμο τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους. Η πρόληψη, μέσω νόμιμης πρόσβασης σε περιεχόμενο, αποτελεί πλέον όχι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και ουσιαστική θωράκιση από νομικές συνέπειες.
ΠΗΓΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο διαδίκτυο, πατήστε εδώ , εδώ, εδώ